Tekil Mesaj gösterimi
Alt 10-06-2018, 04:29 PM   #1
serkan
Administrator
serkan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

HayalSohbet.Net - Türkiyenin Sohbet ve Paylaşım Platformu! www.hayalsohbet.net - irc.hayalsohbet.net
Üye No: 555
Üyelik tarihi: Jan 2014
Üye Grubu: Admin
Mesajlar: 661
Konular: 638
Şube: İstanbul Avrupa Şubesi
İlişki Durumu: İlişkisi Yok
Ruh Hali:  Acimasiz
Tuttuğu Takım:

Level: 23 [♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥]
Paylaşım: 0 / 560
Güç: 220 / 16742
Tecrübe: 43%

Teşekkürler: 25
9 Mesajına 9 Kere Teşekkür Edildi
REP Gücü : 10
REP Puanı : 10
REP Seviyesi : serkan is on a distinguished road
Standart Beyin tümörleri

Bu bölümde "Beyin Tümörleri" ile ilgili bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.

Bu bağlamda aşağıdaki bölümler ele alınmıştır:
Beyin
Beyin tümörü riskleri ve nedenleri
Beyin tümörü belirtileri
Beyin tümörü taraması
Primer beyin tümörü tipleri
Bir beyin tümörü uzmanına görünmeli miyim?
Doktorunuza sorunuz

Beyin
Beyni gösteren diyagram
Beyin sinir lifleri boyunca elektrik mesaj göndererek vücudu kontrol etmektedir. Sinir lifleri beyinden dışarı uzanır ve omuriliği oluşturmak üzere birleşirler. Beyin ve omuriliğin bu birlikteliği merkezi sinir sistemini oluşturur. Beyin, nöron adı verilen milyarlarca sinir hücresinden oluşmaktadır. Ayrıca gliyal hücreler de denilen destek hücrelerini de içermektedir. Meninksler (beyin omurilik zarları) olarak adlandırılan 3 ince tabaka ile çevrilmiştir. Beyin ve omurilik, serebrospinal sıvı (beyin omurilik sıvısı) içinde yüzmektedir.

Beynin en geniş kısmı önbeyin olarak adlandırılmaktadır. Hemisfer adı verilen sol ve sağ kısımlara bölünmüştür. Hemisferler ise lob adı verilen alanlara bölünmüştür. Her bir lob farklı bir vücut sistemi ve bölümü kontrol etmektedir.
Beyinde arkabeyin ve beyin sapı olarak adlandırılan daha küçük iki kısım bulunmaktadır. Arkabeyin, ayrıca serebellum da denir, denge ve koordinasyonu kontrol etmektedir. Beyin sapı ise otomatik vücut fonksiyonlarının kontrolünden sorumludur - düşünmeksizin gerçekleştirilen hareketler. Beynin ortasında hipofiz bezi bulunmaktadır. Bu bez küçük ancak çok önemli bir bezdir. Çok farklı vücut fonksiyonlarını kontrol eden hormonlar üretmektedir.

Şekilde geçen kelimeler (yukarıdan aşağıya doğru):

(Sol taraf)

Ön lob
Ön beyin
Temporal (Şakak) lob
Beyin sapı
(Sağ taraf)

Parietal (Yan) lob
Oksipital (Arka) lob
Arkabeyin
Beyni gösteren diyagram

Beyin tümörleri beyinde geliştikleri bölüme bağlı olarak farklı belirtiler göstermektedir. Yetişkinlerdeki beyin tümörlerinin çoğu tektir ve vücudun başka bir yerindeki orjinal kanserden yayılmıştır. Bu tip tümörlere sekonder tümörler denir.

Beyin tümörü riskleri ve nedenleri
Beyin tümörleri nispeten daha nadir görülmektedir. Bir çok vakada beyin tümörüne neyin neden olduğu bilinmektedir. Ancak bildiğimiz bir kaç risk faktörü bulunmaktadır.

Yaş
İnsanlar beyin tümörüne herhangi bir yaşta sahip olabilirler. Birçok kanserde olduğu gibi yaygın olarak daha ileri yaşta görülmektedir, ancak bazı spesifik tipleri daha genç kişilerde daha yaygındır. Büyük Britanya’da her yıl yaklaşık 300 çocuk beyin tümörü tanısı almaktadır, ancak bu durum yine de çocuklarda beyin tümörünü lösemiden sonra görülen en yaygın ikinci kanser türü yapmaktadır.

Diğer risk faktörleri
Her 100 beyin tümörünün 5’i (%5) genetik doğa ile ilişkilidir. Eğer ebeveyniniz, erkek ya da kız kardeşiniz sinir sisteminde tümör tanısı almışsa, sizin beyin tümörü riskiniz de diğer insanların yaklaşık iki katıdır. Zayıf bağışıklık sistemine sahip kişiler de biraz daha yüksek risk altındadırlar.

Çevremizde bildiğimiz tek kesin risk, radyasyona maruz kalmaktır. Bazı beyin tümörü türleri geçmişte baş bölgelerinden radyoterapi almış kişilerde daha yaygındır. Araştırmacılar diğer bir çok risk faktörünü araştırmaktadırlar ancak bunların hiçbirisi henüz kanıtlanmamıştır.

Beyin tümörü belirtileri
Beyin tümörünün en yaygın belirtileri baş ağrısı ve hastalık nöbetleridir. Ancak bu iki belirtinin diğer birçok yaygın nedeni olduğunu da unutmayın. Nöbet, aniden gelebilir ya da el, kol ya da bacaklarda seğirme şeklinde olabilir. Ya da tüm vücudu da etkileyebilir.

Büyüyen bir tümör, kafatası içinde basıya neden olur. Bu durumu kafa içi basınçta (intrakranyal bası) artış olarak duymuş olabilirsiniz. Bu durum baş ağrısı, mide bulantısı ve baş dönmesine neden olur. Ayrıca nöbetlere ve göz problemlerine de neden olabilir.

Bir beyin tümörü, çevresindeki beyin dokusuna baskı yapar. Bu nedenle vücudun bir kısmını ya da beynin bu kısmı tarafından kontrol edilen vücut süreçlerini etkiler. Bu, beyin tümörlerinin çok geniş yelpazade çeşitli belirtilere sebep olabildiği anlamına gelmektedir. Fiziksel belirtiler vücudun belirli bir bölgesinde zayıflık ya da hissizlik ya da duyu organlarınızdan birindeki problemleri kapsayabilir. Beyin tümörleri kişilik değişikliği ve düşünme, konuşma, hatırlama ya da konsantre olmayla ilgili sorunlara da neden olabilir.

Beyin tümörlerinin taranması
Tarama; insanların hastalığın erken bir aşamasında, belirtiler başlamadan önce, test edilmesi anlamına gelmektedir. Herhangi bir kanser türü için tarama gerçekleştirilmeden önce doktorların kesin doğrulukta, kolay, hızlı ve güvenilir bir teste sahip olması gerekmektedir. Test, kanseri yakalamak açısından güvenilir olmalı ve yanlış pozitif sonuçlar vermemelidir. Beyin tümörlerini ortaya çıkarabilen tek test beyin taramasıdır - genellikle BT tarama ya da MR taramadan birisi ile. Bunlar çok pahalı testlerdir ve BT taramada belirli bir doz radyasyon verilmektedir.

Beyin tümörleri oldukça nadir görülmektedir. Bu nedenle eğer tarama yapılsaydı buna ihtiyacı olmayan çok fazla sayıda sağlıklı kişi de beyin taramasından geçmiş olurdu. Bu yüzden tarama şimdilik tavsiye edilmemekte ya da beyin tümörleri açısından pratik olmamaktadır.

Primer ve sekonder beyin tümörleri
Beyin kanseri; beyinde başlar ya da vücudun herhangi bir yerindeki başka bir kanserden yayılır.

Beyinde başlayan kanserler primer beyin tümörleri olarak adlandırılır. Vücudun başka bir yerinden beyne yayılmış olan kanserler ise sekonder beyin tümörleri olarak adlandırılırlar. Akciğer, meme, böbrek, mide, bağırsak (kolon) ve melanom cilt kanseri, bunların tamamı beyne yayılabilen kanserlerdir.

Bir kanser beyne nasıl yayılır?
Kanser hücreleri ana tümörden kopar, kan dolaşımı ile seyahat eder, beyne yerleşir ve burada yeni tümörler oluşturmaya başlar.

Eğer bu konuyla ilgili bilgi arıyorsanız hangi tür beyin kanserine sahip olduğunuzu bilmeniz önemlidir. Tedavi ve görünüm her biri için çok farklı olabilir.

Primer beyin tümörü tipleri
Neredeyse 100 farklı tip beyin tümörü bulunmaktadır. Bunlar genellikle geliştikleri hücrenin adı ile anılmaktadırlar. En yaygını beyindeki sinir hücrelerini destekleyen hücrelerden gelişenlerdir. Bunlar gliyal hücreleri olarak adlandırılırlar. Gliyal hücrelerinin tümörü ise gliyoma olarak adlandırılır. Ayrıca, beyin tümörleri beyin geliştikleri bölge ile de adlandırılmaktadırlar. Büyük Britanya CancerHelp en yaygın görülen tiplerin bazılarıyla ilgili daha fazla bilgiye sahiptir.

Derecelendirme - benign (iyi huylu) ya da malign (kötü huylu)?
Beyin tümörleri ne hızla geliştiklerine bağlı olarak gruplandırılmaktadırlar. Hücreler mikroskop altında incelenir. Tümör ne kadar anormal görünüyorsa o kadar hızlı gelişir ve daha yüksek bir dereceye sahip olur. Pratik bir kural olarak, düşük dereceli tümörler benign (iyi huylu) ve yüksek dereceli olanlar ise malign (kötü huylu) olarak kabul edilirler.

Benign (iyi huylu), genellikle tümörün nispeten daha yavaş büyüdüğü anlamına gelmektedir. Tamamen alındıktan sonra çok nadiren tekrarlar ve nadiren yayılır. Ameliyat sonrası kemoterapi ya da radyoterapi ile tedavi edilmesine gerek bile olmayabilir.

Malign (kötü huylu), genellikle tümörün nispeten daha hızlı büyüdüğü anlamına gelmektedir. Tamamen alınmış olsa bile ameliyat sonrasında tekrarlar. Beynin diğer kısımlarına ya da omuriliğe yayılabilir. Tekrarlamasını durdurmak ve durdurmayı denemek için radyoterapi ya da kemoterapi gereklidir.

Bir beyin tümörü uzmanına görünmeli miyim?
Pretisyen hekimin kişinin çok daha küçük bir şeye mi yoksa şüpheli bir kansere mi sahip olduğuna karar vermesi çok güçtür. Bir çok kişi, sürekli baş ağrısının beyin tümörüne sahip oldukları anlamına geldiğinden endişelenir. Gerçekte ise başağrısı çeken her 100 kişiden 1’den daha azı beyin tümörüne sahiptir. Bu nedenle doktorun başağrısı çeken herkesi acilen uzmana yönlendirmesi doğru olmayacaktır.

Acil sevk rehberi
Ulusal Sağlık ve Klinik Mükemmeliyet Enstitüsü (NICE) hekimlerin hangi hastanın bir uzmana yönlendirilmesi karar vermelerine yardımcı olacak bir kılavuz hazırlamıştır. İki hafta içinde acil sevk almanızı gerektiren belirtiler şunlardır:
Sabahın erken saatlerinde ortaya çıkan ya da son zamanlarda başlamış ve kusma, baş dönmesi, baygınlık ya da hafıza ya da kişilikle ilgili değişiklikler gibi belirtilerle birlikte görülen baş ağrısı.
Gittikçe kötüleşen yeni sinir sistemi belirtileri
Son zamanlarda nöbet ya da nöbetler geçirme - tüm vücudu ya da yalnızca bir kısmını etkileyen nöbetler
Oldukça hızlı şekilde kötüye giden davranış, zihinsel yeti ya da kişilik değişiklikleri

Eğer endişeniz devam ediyorsa
Eğer doktorunuzun sizdeki belirtileri düşündüğünüz kadar ciddiye almadığından endişe ediyorsanız, bu sayfanın çıktısını alabilir ve randevunuzda yanınızda götürebilirsiniz.

Beyin tümörü hakkında doktorunuza ne sorabilirsiniz
Beyin tümörüne sahip olup olmadığı nasıl bilebilirim?
Diyetim, alkol ya da sigara alışkanlıkların beyin tümörüne yakalanma riskimi arttırır mı?
Beyin tümörü açısından taranmalı mıyım?
Beyin tümörleri ailesel midir?
Cep telefonu kullanmak beyin tümörü riskini arttırır mı?
Yaşadığım yer beyin tümörü riskini arttırır mı?
Daha önce meme kanserine sahiptim, bu durum beyin tümörüne yakalanma riskimi arttırır mı?

serkan isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

serkan Kullanicisinin Son 5 Konusu
Baslik Kategori Son Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj
Beyoncé, Shakira - Beautiful Liar Yerlichat.com -Paylaşım serkan 2 198 08-01-2023 12:31 PM
Hayal sohbet odaları banclink HayalSohbet.Net Özel serkan 0 600 05-25-2023 09:22 PM
Çilekli zarif İtalyan pastası - hafif, narin ve... Börekler serkan 0 354 04-12-2023 08:47 PM
EYT'de yaratılan kargaşayı hemen ortadan... Güncel Haberler serkan 0 766 04-05-2023 06:27 PM
Bir gecede sivilce nasıl temizlenir Bakım ve Guzellik serkan 0 358 03-29-2023 08:29 PM

 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405