HayalSohbet Forum - Güncel Haber, Videolar, ve dahası!

sohbet odaları

Go Back   HayalSohbet Forum - Güncel Haber, Videolar, ve dahası! > HayalSohbet.Net ~Yaşamın İçinden~ > Genel Sağlık


Kullanıcı Tag Listesi


Konu Bilgileri
Kısayollar
Konu Basligi
Mide kanseri
Cevaplar
0
Sonraki Konu
sonraki Konu
Görüntüleyenler
 
Görüntüleme
1989
Önceki Konu
önceki Konu

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 10-06-2018, 04:35 PM   #1
Administrator
serkan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

HayalSohbet.Net - Türkiyenin Sohbet ve Paylaşım Platformu! www.hayalsohbet.net - irc.hayalsohbet.net
Üye No: 555
Üyelik tarihi: Jan 2014
Üye Grubu: Admin
Mesajlar: 661
Konular: 638
Şube: İstanbul Avrupa Şubesi
İlişki Durumu: İlişkisi Yok
Ruh Hali:  Acimasiz
Tuttuğu Takım:

Level: 23 [♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥]
Paylaşım: 0 / 560
Güç: 220 / 16586
Tecrübe: 43%

Teşekkürler: 25
9 Mesajına 9 Kere Teşekkür Edildi
REP Gücü : 10
REP Puanı : 10
REP Seviyesi : serkan is on a distinguished road
Standart Mide kanseri

Midenin Bölümleri
Mide, sindirim sisteminin bir parçasıdır. Diyaframın (akciğerlerin tam altındaki kas tabakası) tam altında kalır. Midenin üst kımı özofagusa (yemek borusu) bağlıdır. Midenin diğer ucu, ince bağırsağın ilk kısmına (duodenum’a) bağlıdır. Mide üç ana bölümden oluşur. Üst kısmına “fundus” denir. Orta kısmına midenin gövdesi denir. Alt kısmına ise “antrum” veya “pilor” denir. Midenin her iki ucunda sfinkter adı verilen birer vana vardır. Yemek borusu ve midenin üst kısmı arasındaki valf kardiyac sfinkter olarak adlandırılır. Midenin alt kısmı ve duodenum arasındaki valfe pilor sfinkter denir. Midenin çeşitli işlevleri vardır.

Mide gıdayı nasıl karıştırır ve ayrıştırır ?
Mide kaslı bir çantadır. Onun asıl işi yenen gıdayı karıştırmak ve kolayca sindirilmesi için parçalamaya başlamaktır Gıda mideye girdiğinde, mide duvarı kasları güçlü bir şekilde kasılır ve bu kasılmalar dalgalar halinde mideyi kavrar. Bu kasılmaları gıdaları karıştırır ve yoğun bir sıvı haline getirir. Bu duodenumda sindirimi kolaylaştırır.

Protein sindiriminin başlaması
Midenin iç kısmı mide suyunu salgılayan bezler ile kaplıdır. Mide suyu pepsin denilen bir sindirim enzimi ve asit içerir. Bu enzim yemeği gördüğümüz veya kokladığımız anda, yemek mideye bile girmeden önce salgılanmaua başlar. Bu enzim vücudun onları absorbe edebilmesi için yemeklerdeki proteinleri parçalamaya başlar. Asit enzimin düzgün çalışması için gereklidir. Ayrıca, gıdada olabilecek bakterileri öldürmeye ve böylece gıda zehirlenmesine karşı korunmaya yardımcı olur.

Mide astarında kalın bir mukus tabakası oluşturan diğer bezlerivardır. Bumukusmide astarının midesuyundaki asitve proteinlerinsindirenenzimlertarafındanzarar görmesini önlemeye yardımcı olur.

B12 vitaminin absorbe edilmesi
Mide, B12 olarak adlandırılan vitamini absorbe etmek için gerekli bir kimyasal daha üretir. Vücudun kırmızı kan hücrelerinin yapımı ve sinir sistemi sağlığı için bu hücreye ihtiyacı vardır. Gıda mide sonra nereye gittiğini

Gıdalar mideden sonra nereye gider
Midede geçirilen yaklaşık iki saatten sonra bu yarı sıvı, kısmen sindirilmiş gıda, sindirimin devam etmesi için duodenuma geçer. Sindirilmiş yemek daha sonra besinlerin vücuda emilimi için ince bağırsağa doğru hareket eder. Geride kalan atıklar ise kalın bağırsağa doğru hareket eder. Kalın bağırsağın (kolon) ilk bölümünde su emilir ve atık madde katılaşarak dışkı haline gelir.

Mide kanseri riski ve nedenleri
Bu bölüm olası risk faktörleri ve mide kanseri nedenleri ile ilgilidir. Bazı faktörler mide kanseri riskini artırırken diğerleri düşürür. Daha fazla bilgi için okumaya devam edin.

Mide kanseri ne kadar yaygın?
Her yıl yaklaşık 7500 vaka teşhis edilir. Her 100 kanser tanısına karşılık olarak 2 mide kanseri teşhisi (% 2) bulunmaktadır. Erkeklerde kadınlara nazaran hemen hemen iki kat daha fazla teşhis edilir.

Yaş
Tıpkı diğer kanser türleri gibi mide kanseri de yaş ilerledikçe daha sık görülür. Her 100 olgudan 95 kadarı (% 95) 55 yaş ve üzeri kişilerde teşhis edilir.

Beslenme
Mide kanseri insidansıdünya çapındaülkedenülkeyedeğişir. Bu bir ölçüdediyetfarklılıkları ile açıklanabilir.Çok tuzlugıdaların oranının yüksek olduğu bir diyetmide kanseririskini artırır. Çok tuzlusalamura gıdalarınpopülerolduğuJaponya'da mide kanserioranı çok yüksektir.

Bazı konserve ve işlenmiş gıdaların yoğun olduğu bir diyet de mide kanseri riskinizi artırabilir. Çeşitli çalışmalar ve EPIC adında devam eden büyük bir araştırma işlenmiş eti çok tüketen kişilerde mide kanseri riskinde küçük bir artış olduğunu saptamıştır. İşlenmiş etlere pastırma, sosis, sucuk ve jambon dahildir. Bu etler nitrozaminler denilen kimyasal maddeler içerir. Nitrozaminlerin mide kanseri ile bağlantıs saptanmıştır. Kanada'da yapılan bir çalışma riskin Helicobacter pylori bakterisi ile enfekte kişilerde en fazla olduğunu göstermiştir. Salamura gıdaları çok tüketmek de riski artırabilir.

Yeni yapılan bir çalışma vejetaryenlerin et yiyenlere göre mide kanseri riskinin daha düşük olabileceğini gösterdi. EPIC çalışması kırmızı eti çok sık ve fazla tüketen insanlar için mide kanseri riskinin yükseldiğini gösterdi. Ancak bunun doğrulanması için daha fazla çalışmaya ihtiyacımız var.

Taze meyve ve sebzelerin çok tüketildiği bir diyetin mide kanseri riskini azalttığı görülüyor. Bunun nedeni bu gıdaların yüksek düzeyde antioksidan vitamin içermesi olabilir. Özellikle C vitaminin taze gıdalardaki diğer maddelerle beraber, kansere yol açan mide astarı yıpranmalarını önlemeye için yardımcı olduğunu düşünülüyor. A vitaminin de mide kanserine karşı korunmaya yardımcı olduğu düşünülüyor. Bir çalışmada da B6 vitaminin koruyucu bir etkisi olabileceği öneriliyor. Araştırmalar antioksidan vitaminlerin az ve kötü beslenen kişilerin korunmasında en fazla rolü oynayacağını gösteriyor. İyi beslenen kişilerde de antioksidan vitaminlerin koruyucu etkileri görülse de bu etkisi biraz daha az olacaktır. Amerika ve Avrupa'daki bazı yeni çalışmalarda meyve ve sebze tüketimi ile mide kanseri riski arasında bir ilişki bulunamamasını bu durum açıklıyor olabilir.

İngiltere'de 3 yetişkinden sadece 1 yeterli meyve ve sebze (günde en az 5 porsiyon) tüketiyor. Bu yüzden sağlıklı yaşam yolculuğunda beslenme ile katedebileceğiniz çok şey var. Eğer kanser ya da kalp hastalığı konusunda endişeleriniz varsa, beslenmenizi gözden geçirebilir ve iyileştirebilirsiniz.

Helicobacter pylori enfeksiyonu
Helicobacter pylori, son birkaç yıl içinde çok araştırılmış bakteriyel bir enfeksiyondur. Bu bakteriyel enfeksiyon midenin alt bölümünde kanser riskini yaklaşık 6 kat artırır. Bu enfeksiyonun cagA pozitif Helicobacter pylori denen belirli bir tipi kanser riskini daha da artırabilir.

Milyonlarca insan bu bakteri ile enfekte olmasına rağmen çoğu kanser olmadığından mide kanserinin oluşmasında başka faktörlerin de devrede olduğunu söyleyebiliriz. Beslenme ve sigara kullanama HP bakterisi ile etkileşime geçtiğinde kansere neden oluyor olabilir. Ayrıca bu bakteri ağır kronik atrofik gastrit (SCAG) denen hastalığa yola açabilir, bu da mide kanserine neden olabilir. SCAG hastalarında midenin hem alt ve hem de üst kısmında mide kanseri riski bulunmaktadır..

Helicobacter pylori enfeksiyonu kan testi ya da nefes testi ile teşhis edilebilir. Genellikle bir dizi antibiyotik tedavisi ile oldukça kolay bir şekilde tedavi edilebilir. Ama HP’yi tedavi etmek ne kadar faydalıdır, bundan gerçekten emin değiliz. HP, yemek borusu adenokarsinomu adı verilen belirli bir tür yemek borusu (özofagus) kanserine karşı koruyabilir. HP tedavisini inceleyen bir meta analiz çalışmasnda HP tedavisinin mide kanseri riskini biraz düşürdüğü ama en fazla peptik ülser ya da kanser öncesi değişimler görülen kişilerde en etkili olduğunu gösterdi. Eğer tedavi görseniz bile, çok yaygın olduğu için yeniden enfekte olma şansınız var. Bu nedenle doktorunuz mide ağrılarınız (peptik ülser belirtisi) yoksa sizi tedavi etmeyebilir.

Tütün ve alkol
Sigara dumanı kansere neden olan birçok kimyasal içerir. Eğer sigara dumanı soluyorsanız, her seferinde bir miktarını ister istemez içinize çekeceksiniz. Bu şekilde de olsa sigara içmek, mide kanseri riskini artırabilir. İngiltere'de yaklaşık 5 mide kanseri vakasından 1’ine (% 20’si) sigaranın neden olduğu düşünülmektedir.

Sigara içenlersigaraiçmeyenlere göreiki kat daha fazla midekanseri riski taşır. Eğersigarayı bırakırsanız risk azalır. Sigara içen kişinin HP enfeksiyonuvarsa,HP enfeksiyonuolmayan ve sigara içmeyen kişilere göre 10 kat daha fazla risk taşır.

İsveç’te bir çalışma “snus” denilen çiğneme türü tütünü kullanmanın sigara içmeye oranla en az %50 oranında mide kanseri riskini artırdığını göstermiştir.

Son araştırmalar alkol tüketiminin mide kanseri riskini artırmasının olası olmadığını gösteriyor.

Diğer medikal nedenler
Asit reflüsü mide asidinin yemek borusuna (özofagus) geri gitmesidir. Bu durum yemek borusu (özofajit) iltihabına neden olabilir. Asit reflüsü midenin özofagusa en yakın bölgesinde (gastrik kardiya) kanser riskini arttırabilir.

Bazı hastalık ve cerrahi işlemlerinmidedeüretilen asitmiktarını düşürdükleriiçinmide kanseririskini artırdıkları gösterilmiştir. Düşük asitseviyesidaha fazla bakteriüremesine yol açarvebakterilerdaha fazla nitritvenitrozaminlerüretilmesine neden olarak mide kanseririskini artırabilir. Bu türden hastalık ve cerrahi işlemler şunları kapsar
Kötücül anemia
Vagus sinirinin bir kısmının alınması (vagotomi)
Midenin bir kısmının alınması (kısmi gastrektomi)

Anti-enflamatuar ilaçlar
Yayınlanmış çalışmalara genel bir bakış düzenli olarak non steroid anti enflamatuar ilaç kullanmanın mide kanseri riskini bir nebze düşürdüğünü gösteriyor. Bu ilaçlar NSAID'ler olarak adlandırılmaktadır. Örnekleri arasında Aspirin, ibuprofen ve Nurofen bulunmaktadır. 2010 yılında araştırmacılar günlük aspirin kullanımının insanı hastalıklara karşı koruyup korumadığını saptamak için birçok test yaptılar. Her gün aspirin almanın mide kanserinden ölme riskini azaltabileceğini tespit ettiler. Ancak bu konuda daha fazla araştırma gerekiyor çünkü düzenli NSAID kullanımı mide veya oniki parmak ülseri gelişme riskini artırabiliyor.

Aile öyküsü
Aile öyküsü mide kanseri için bir risk faktörü olarak görülmektedir. Mide kanseri olan kişilerin kardeşleri ve çocuklarının mide kanserine yakalanma oranı artar. Bunun genetik mi yoksa Helicobacter pylori enfeksiyonu gibi diğer risk faktörlerini paylaşmaktan ötürü mü olduğu henüz bilinmemektedir.

Kanser hastası olmak
İstatistiksel olarak daha önce prostat kanseri, meme kanseri, mesane kanseri ya da testis kanseri geçirmişlerse erkeklerin mide kanseri olma riskinde hafif bir artış bulunuyor. Kadınlar yumurtalık kanseri, meme kanseri ya da rahim ağzı kanseri geçirmişlerse mide kanseri olma riskleri artıyor. Her iki cins içinse yemek borusu (özofagus) kanseri, melanom olmayan cilt kanseri, bağırsak kanseri, non Hodgkin lenfoma veya tiroid kanseri geçirmişlerse mide kanseri riski artar.

Radyasyona maruz kalma
2. Dünya Savaşı'nda atom bombasının etkilerine maruz kalanların maruz kaldıkları radyasyon nedeniyle mide kanseri olma olasılıkları daha fazlaydı. Ankilozanspondilit denilen rahatsızlıktan dolayıomurga bölgesine radyoterapialan insanlarınriskinin daha fazla olduğunu uzun yıllardır biliyoruz.

Geçmişte mide kanseri tıbbi X-ray ışınlarına (röntgen) maruz kalma nedeniyle ilintili olmuştur. Ancak günümüz teknolojisinde röntgenlerde maruz kalınan X-ışınındaki radyasyon miktarı eskisinden çok daha düşüktür. Ancak bazı diğer tıbbi yöntemler, mesela BT (Bilgisayarlı Tomografi) taramalarında önemli miktarda radyasyon olduğunu biliyoruz. BT çekimleri sadece ihtiyacınız olduğunda kullanılırsa bu sizin için zararlı değildir. Doktorların rutin tarama için BT kullanma konusundaki isteksizliğini açıklamaktadır.

Zayıflamış bağışıklık sistemi
HIV, AIDS, ya da organ nakli sonrasında alınan ilaçlar ile enfeksiyon nedeniyle bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler, diğer insanlara göre mide kanseri riskini iki katı olarak görülmektedir. Bu tip durumlar Helicobacter pylori gibi enfeksiyon risklerini artırabilir.

Mesleki kimyasallar
Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) kauçuk üretimi sektöründe çalışmanın mide kanseri riskini artırdığının kanıtları olduğunu belirtiyor. Ayrıca asbest maruziyeti ile de bir bağlantı olabilir.

Hormone replacement therapy (HRT)
Hormon replasman tedavisi (HRT) alan kadınlarda mide kanseri riskinde azalma görülmektedir. Ancak HRT, meme kanseri de dahil olmak üzere bazı kanser türleri için riski artırmaktadır.

Fiziki hareketlilik
Bazı yeni araştırmalar, iş ve boş zamanlarında yüksek miktarda fiziksel aktivitede bulunan insanlarda mide kanseri riskinin yarı yarıya azaldığını göstermiştir.

Mide kanseri belirtileri
Mide kanserinin semptomları oldukça belirsiz ve genel olabilirler.

Hazımsızlık, asidite ve geğirme
Mide kanserinin erken belirtileri genellikle asidite ve geğirmedir. Mide kanseri tanısı alan birçok kişi yıllardır bu gibi belirtilere sahiptirler. Ama bunlar diğer mide sorunlarının belirtileri de olabilirler. Çoğu insan uzun yıllar boyunca hazımsızlık çeker ve kanser olmaz. Hazımsızlık ve geğirme belirtileri ile doktora giden her 50 kişiden 1’i veya daha azı kanserdir.

Dolu hissetmek
Diğer bir erken belirti de yemek yerken normalden daha erken fazla doymuş (dolu hissetmek) olabilir. Bu durum bir süre devam ederse, fazlaca kilo kaybetmeye başlarsınız.

Kanama ve yorgun veya nefes nefese hissetmek
Erken dönem mide kanseri bile mide içine kanama yapabilir. Devam eden bir süre boyunca kan kaybetmek sizi anemik yapabilir. Bu kırmızı kan hücresi sayınızın çok düşük olduğu anlamına gelir. Anemi sizi soluk görünümlü yapar ve yorgun hissettirir. Çok anemik iseniz devamlı nefes nefese de hissedebilirsiniz. Kan kusmak yaygın bir erken belirti değildir, ama görülebilir de. Bu durumda kan açıkça görülmeyebilir. Eğer parlak kırmızı kan kusuyorsanız bu kanamanın taze olduğu anlamına gelir. Kan bir süre midede kalmış ise, kahve telvesi gibi koyu kahverengi görünebilir.

Kan pıhtıları
Mide kanseri olan kişilerde kan pıhtısı olması olasılığı daha yüksektir. Eğer ağrı veya şişen bir bacak, ya da ani göğüs ağrısı ve nefes darlığı varsa, bacakta ya da akciğerde bir kan pıhtısı olabilir. Böyle bir durumda acil olarak kanın pıhtılaşmasını önleyecek ilaçlara ihtiyacınız olacağı için hemen doktorunuza başvurmalısınız.

Diğer semptomlar
Mide kanseri tanısı insanların yarısından fazlası ağrı, bulantı ya da yutma güçlüğü hisseder. Ağrının hissedildiği alan kişiden kişiye değişebilir. Genellikle midenin üst kısmıdır. Ya da göğüs kemiğinin (sternum) tam altında ya da biraz aşağıda olabilir.

İleri evre mide kanserinin belirtileri
Aşağıdaki belirtiler ileri evre mide kanserinin belirtileri arasındadır:
İştahsızlık ve kilo kaybı
Batında sıvı olması
Dışkıda kan görülmesi

İştahsızlık ve kilo kaybı
İştahsızlık ve kilo kaybı genellikle daha geç görülen semptomlardır ve mide kanserinin ilerlemiş olabileceğinin işareti olabilirler. Ancak bazı erken evre mide kanseri hastaları da iştahlarını kaybedebilirler

Batında sıvı olması
İlerlemiş bir kanser vakasında doktor karında bir yumru hissedebilir. Ileri mide kanseri olan bazı insanlar karınlarında sıvı oluşarak birikebilir. Buna asit denir.

Dışkıda kan görülmesi
Bazı mide kanserleri kanama yaparlar ancak kusma yapmazlar. Bu durumda kan sindirim sisteminden geçer. Bu durumda dışkı katran gibi, siyah görünür.

Mide Kanseri Tipleri
Midede adenokarsinom
Adenokarsinom mide kanserinin en sık görülen tipidir. Her 100 mide kanseri tanısının 95’inden fazlası (% 95) adenokarsinomdur. Kanser, mide astar bezi hücrelerinde başlar. Mide astarı bezi hücreleri mukus ve mide suyu üretir.

Skuamöz hücre kanserleri
Skuamöz hücreler mide astarını oluşturan bez hücreler arasındaki cilt hücresi benzeri hücrelerdi. Bu kanserler adenokarsinoma ile aynı şekilde tedavi edilir.

Mide lenfoması
Lenfoma tamamen başka bir kanser türüdür. Bu çok nadir görülen bir kanser tipidir.

Gastrointestinal stromal tümörler (GIST)
Gastrointestinal stromal tümörler (GIST) iyi huylu ya da kötü huylu (kanser) olabilir. Bu nadir görülen tümörler sindirim (gastrointestinal) sistem organlarını destekleyen bağ dokusu hücrelerinde gelişir. En yoğun olarak midede görülürler.

Nöroendokrin tümörler (NETs)
Nöroendokrin tümörler (NETs) iyi huylu ya da kötü huylu (kanser) olabilir. Genellikle sindirim sisteminde hormon üreten dokularda büyürler. Nadir görülürler ama en sık görüleni karsinoid tümörlerdir.

Mide Kanseri Testleri
Doktorunuzun yapacakları
Hekiminiz size semptomlarınızı soracaktır. Ne gibi belirtiler yaşadığınızı, bunların ne zamanlarda ortaya çıktığını ve yaptığınız şeylerin bu belirtilere iyi ve kötü etkilerini farkedip etmediğinizi soracaktır.

Doktorunuz fiziksel muayene için uzanmanızı isteyecek ve karın bölgenizi muayene edecektir. Hassaslık hissedebilirsiniz veya doktorunuz bir kitle hissedebilir. Muayenenizden sonra doktorunuz sizi endoskopi gibi testler için hastaneye veya bir uzmana yönlendirebilir.

Hastanede
Uzmanınız size tıbbi geçmişiniz ve semptomlar hakkında sorular soracaktır. Daha sonra karın bölgenizi muayene edecektir. Genel sağlık durumunuzu kontrol etmek için kan testleri ve göğüs filmi isteyebilir. Daha sonra ayaktan başka testler de organize edebilir.

Endoskopi
Endoskopi mide kanseri tanısı koymak için en sık kullanılan testtir. Endoskop ışıklı bir kamerası bulunan uzun bir tüptür. Doktor veya hemşirenin yemekborunuzu, (özofagus) midenizi ve ince bağırsağın (duodenum) ilk kısmını görebilmeleri için borunun bir kısmını yutarsınız. Normal dışı görünen kısımlardan küçük örnekler (biyopsi) alınır.

Bu testi ayaktan hasta olarak yaptırabilirsiniz. Ancak sizi eve geri getirmek için yanınızda birini götürmelisiniz. Mideniz ve ince bağısağın ilk kısmının boş olması için testten 8 saat önce yemek yemeyecek veya sıvı almayacaksınız. Kliniğe gittiğinizde hemşire sizden hasta önlüğü giymenizi isteyecek. Yatağa uzandığınızda size rahatlatıcı bir iğne yapılacak.

Yeterince rahatlayıp uyuştuğunuzda doktor endoskop tüpünü boğazınızdan midenize doğru sokacak ve herhangi bir normal dışı duru olup olmadığını görmek için mide duvarlarınızı inceleyecek. Bu inceleme ile varsa mide kanserinin yanısıra mide ülseri de görülebilir. Eğer normal olmayan bölgeler varsa doktorunuz biyopsi alacak ve laboratuvara gönderecektir. Laboratuvarda bir patolog alınan biyopsiyi kanser hücereleri olup olmadığını görmek için mikroskopla inceleyecektir.

Bazen endoskopi tüpünün ucunda bir ulstrason balığı bulunur ve böylelikle mide ve çevresinin ultrasonu çekilebilir. Buna endoskopik ultrason denir.

Test bittikten sonra bir miktar dinlenmeniz gerekir. Uyuşturulduğunuz için test bittiğinde hiçbirşey hatırlamayabilirsiniz. Aynı gün eve gidebilirsiniz ama uyuşturucunun sersemliği olacağından araba kullanmamalısınız.

Baryumlu mide grafisi
Baryumlu mide grafisi özel bir tip röntgen incelemesidir. Bu test mide kanseri için sık olarak kullanılmaz. Bu da ayaktan yapılabilir bir testtir. Testten önce 6 saat boyunca herhangi bir şey yiyemez ve içemezsiniz.

Röntgen bölümüne gittiğinizde hemşire sizden hasta önlüğü giymenizi isteyecektir. Test yapılacağında sindirim sistemi kaslarınızı gevşetmek için bir iğne olacaksınız ve verilen beyaz sıvıyı içeceksiniz.

Verilen beyaz sıvı baryumdur. Röntgen sonucunda görünecek olan bu beyaz sıvıdır. Baryumu içtikten sonra röntgen masasına yatmanı istenecek. Baryum midenizden ve duodenumdan geçerken doktor röntgen ekranından izleyecektir. Herhangi bir büyüme veya ülser ekranda görünecektir. Baryumun doktorunuzun istediği yere akması için üzerinde yattığınız röntgen masası çeşitli açılarda hareket ettirilecektir.

Bütün test yaklaşık bir saat sürer. Testten hemen sonra hemen eve gidebilirsiniz. Test bittikten hemen sonra normal yeme-içme düzeninize geri dönebilirsiniz Ancak, bazı insanlar testten sonra rahatsızlık ve bulantı hissedebilirler. Baryum bazen kabızlık yapabilir. Vücudunuz alınan baryumu tahliye ettikçe bir gün boyunca dışkınız beyaz görülebilir.

Testlerden sonra
Testler tamamlandığında uzman doktorunuz ile görüşmek için bir hastane randevusu ayarlanmalıdır. Test sonuçlarının çıkması bir miktar zaman alabilir ve bu yüzden stres yaşayabilirsiniz. Bu nedenle sizinle ilgilenen görevliye test sonuçlarınızın ne zaman hazır olacağını sormanız faydalı olabilir.

Sonuçlarınızı beklerken yakın bir arkadaşınız veya akrabanız ile hissettiklerinizi konuşmak iyi gelebilir. Veya daha önce benzer bir deneyim yaşamış olan biriyle veya bir kanser destek grubuyla iletişime geçmek de faydalı olabilir.

Mide Kanseri İçin İleri Testler
Neden daha fazla teste ihtiyaç var ?
Doktorunuzun kanserin evresini belirlemesi ve yayılıp yayılmadığını kontrol edebilmesi için ileri testlere ihtiyacınız olabilir. Bu testler aynı zamanda doktorunuzun sizin için en iyi tedaviyi belirlemekte yardımcı olur. Teşhis konulurken bu testlerin bazıları yapılmış olabilir, bu gibi durumlarda bu testlerin tekrarlanmasına gerek yoktur.

Bilgisayarlı Tomografi (BT)
BT, X-ışınları kullanılarak yapılan bilgisayarlı bir testtir. Karın ve göğüs bölgenizin taraması yapılabilir. Bu görüntüleme yöntemi ile kanserin büyüklüğü ve yeri saptanır. BT ile ayrıca kanserin ciğerinize, akciğerlerinize veya lenf nodlarına sıçrayıp sıçramadığı da tespit edilebilir.

Laparoskopi
Laparoskopi genel anestezi altında yapılan ufak bir işlemdir. Anestezi etkisini gösterdiğinde doktor ucunda bir ışık ve kamera bulunan bir tüpü küçük bir kesi ile midenize sokar ve kanserin dağılıp dağılmadığına bakar. Birkaç ufak dikiş ile dikilen küçük bir kesi kalır. Bazı durumlarda kamera birden çok noktadan içeri sokulabilir, bu durumda birden fazla kesiniz olabilir.

Endoskopik Ultrason
Bu testte adından da anlaşılacağı üzere bir endoskop ile bir ultrason cihazı kullanılır. Hasta açısından endoskopi ile neredeyse aynı şeydir. Ancak endoskopi tüpüne bir de ultrason başlığı bulunur ve hasta fazla uyuşturulur. Bu test doktorlara midenin üst bölümünde ve midenin özofagus ile birleştiği bölümdeki kanserlerin evresini belirlemede yardımcı olur.

Kan testleri ve göğüs rönteni
Genel sağlık durumunuzu kontrol eden testlerin yanısıra doktorunuz tümör marker testleri isteyebilir. Bu markerlar bazı kanser türlerinde kanınızda görülebilen kimyasal maddelerdir. CEA marker’ı (karsinoembriyonik antigen) bazen mide kanserlerinde görülür (başka kanserlerde de görülebilir). Ancak, mide kanseri hastalarının yarısının kanında yüksek CEA bulunmaz.

Ayrıca böbreğinizin iyi çalışıp çalışmadığını tespit etmeye yarayan başka kan testleri yaptırmanız da istenebilir.

MR Çekimi
MR Çekimi vücudun iç kısmının bir resmini oluşturmak için manyetizma etkisini kullanır. MR çekimleri yumuşak dokuyu BT çekiminden daha net gösterebildiği için doktorunuz tarafından tercih edilebilir.

PET-BT Çekimi
PET-BT çekiminde hem BT hem de PET çekimi bir arada yapılır. PET çekiminde düük miktarlarda radyoaktif glukoz kullanılarak aktif kanser hücrelerinin yeri belirlenir. Bu çekimle midenin üst kısmındaki kanserler bazen görülebilir.

Böbrek ultrason çekimi
Bu çekim ses dalgaları kullanarak böbreğinizi görüntüler. Bu yöntem ile böbreğinize kanser sıçrayıp sıçramadığı incelenir.

Testlerden sonra
Eğer mide kanseri teşhisi alırsanız, uzman bir klinik hemşire sizinle ilgilenmeye başlayacaktır. Hemşireler bundan sonraki tedavi sürecinde size yardımcı olacak medikal uzman ekibin önemli bir parçasıdır.

Mide kanserinin tedavisi
Bu bölümde mide (gastrik) kanserin tedavileri konusunda bilgi bulabilirsiniz. Mide kanserinin evrelenmesi, doktorların tedavi protokolünü nasıl seçtikleri, cerrahi yöntemler, radyoterapi, kemoterapi ve mide kanseri araştırması konusunda bilgilere ulaşabilirsiniz.

Mide Kanseri Tedavisinde Kullanılan Yöntemler
Tedaviniz nasıl planlanır
Bir çok kanser türünde olduğu gibi ana tedavi opsiyonları cerrahi, kemoterapi ve radyoterapidir. Sadece ameliyat olabilirsiniz, ya da kemoterapi ve/veya radyoterapi de görebilirsiniz. Doktorunuz aşağıdakileri göz önünde bulundurarak tedavinizi planlar:
Kanserin ne kadar büyüdüğü ve yayıldığı (Kanserin evresi)
Genel sağlık durumunuz
Yaşınız ve fit olma durumunuz

Birçok kanser türünde olduğu gibi, mide kanseri de ne kadar erken teşhis edilirse kontrol altına alınması ve belki de tamamen tedavi edilmesi o kadar olasıdır. Kanser vücuda dağılmadan teşhis edilirse çok büyük bir ihtimalle cerrahi müdahale ile alınır. Mide kanserinin ameliyatı çok kapsamlı bir ameliyattır. Bu nedenle doktorunuzun sizin ameliyatı kaldırabilecek kadar güçlü olduğunuzu görmesi gerekir.

Tümörü çıkartmak üzere ameliyat
Mide kanseri tedavi edilebilir aşamada ise midenin tamamı veya büyük bir kısmı çıkartılır. Ne kadar bölümünün çıkartıldığı tümörün tam olarak nerede olduğu ile bağlantılıdır Cerrahi müdahale esnasında cerrah midenizi ve etrafını detaylıca inceler. Mide etrafındaki lenf nodları ve midenin dış zarının bir kısmını alabilir. Bu örnekler laboratuvara gönderilir ve kanser hücresi barındırıp barındırmadıkları kontrol edilir.

Semptomları iyileştirmek üzere ameliyat
Kanser tamamen tedavi edilemiyorsa bile semptomları iyileştirmek ve daha uzun süre daha iyi bir yaşam kalitesi sağlamak üzere ameliyat tercih edilebilir. Tümör midenin girişini veya çıkışını tıkayarak engelliyorsa çok büyük ihtimalle stent denilen bir tüp takılır ve kemoterapi uygulanır. Bir diğer seçenek ise bypass cerrahi ile tıkanıklığın üst kısmından midenin ince bağırsağa direkt olarak bağlanmasıdır. Bazen midenin girişni tıkayan tümörleri küçültmek için lazer cerrahi de kullanılabilir.

Kemoterapi
Mide kanserinin tedavisinde kemoterapi tek başına veya cerrahi ile beraber kullanılabilir. Kanser ilerlemiş ve vücuda dağılmış ise çok büyük ihtimalle kemoterapi tek başına kullanılır. Bu tedavi ile semptomların hafiflemesi sağlanır ve tümörün küçülmesi veya en azından büyüme hızının azalması sağlanabilir.

Yakındaki dokulara sıçramış ama başka bir organa henüz bulaşmamış olan mide kanserlerine lokal olarak ilerlemiş kanser denir. Bazen bu tip kanserler o kadar ilerlemiş olurlarki onları cerrahi müdahale ile tamamen çıkartmak mümkün olmayabilir. Böyşe bir durumda tümörü küçültmek için cerrahi müdahaleden önce kemoterapi uygulanabilir. Bazı durumlarda kemoterapi ile bu tip tümörler cerrahın onu tamamen çıkartabileceği kadar küçültülebilir.

Kanser 2. Evre veya 3. Evre ise cerrahi müdahaleden önce ve sonra kemoterapi uygulanması muhtemeldir. Kemoterapi kanserin nüks etmesi (tekrarlama) riskini azaltır.

Radyoterapi
Radyoterapi rutin olarak mide kanserinin tedavisinde kullanılmaz. Bazı vakalarda, ameliyattan sonra kanserin geri gelmesini engellemek için radyoterapi uygulanabilir.

Mide kanserinde radyoterapiden kemoterapi kadar sık faydalanılmaz. Ancak radyoterapi tümörü küçültmek için kullanılabilir. Radyoterapi ayrıca acıyı veya kanamayı kontrol etmek için kullanılabilir.

Biyolojik tedavi
Trastuzumab (Herceptin) bazı durumlarda yayılmış olan mide adenokarsinomu olan hastaların tedavisinde kullanılabilen biyolojik bir tedavidir. Bu tedavi şekli ancak kanser hücrelerinin Herceptin (HER2 pozitif kanser) reseptörleri varsa işe yarar.

serkan isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

serkan Kullanicisinin Son 5 Konusu
Baslik Kategori Son Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj
Beyoncé, Shakira - Beautiful Liar Yerlichat.com -Paylaşım serkan 2 160 08-01-2023 12:31 PM
Hayal sohbet odaları banclink HayalSohbet.Net Özel serkan 0 398 05-25-2023 09:22 PM
Çilekli zarif İtalyan pastası - hafif, narin ve... Börekler serkan 0 315 04-12-2023 08:47 PM
EYT'de yaratılan kargaşayı hemen ortadan... Güncel Haberler serkan 0 703 04-05-2023 06:27 PM
Bir gecede sivilce nasıl temizlenir Bakım ve Guzellik serkan 0 316 03-29-2023 08:29 PM

Cevapla

Etiketler
kanser, mide kanseri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

(View-All Konu Okunma Sayisi : 2
LesUnsumb, serkan
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Tüm Zamanlar GMT +2 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 07:28 AM.

Forum Yasal Uyarı

Kuruluş : 2013
2013 - "HayalSohbet Forum" her hakkı saklıdır.
HS-Forum - HAYALSOHBET iştirakidir.
Sohbet - Chat
YASAL UYARI : İçerik sağlayacı paylaşım sitelerinden biri olan hayal forum Adresimizde 5651 Sayılı Kanun'un 8. Maddesine ve T.C.K'nın 125. Maddesine göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. hayal forum hakkında yapılacak tüm hukuksal Şikayetler, Yöneticilerimiz ile iletişime geçilmesi yada iletişim formunu doldurulması halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde hayal forum yönetimi olarak tarafımızdan gereken işlemler yapılacak ve size dönüş sağlanacaktır.



Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0 RC 1
User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.1.0 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2024 DragonByte Technologies Ltd. Runs best on HiVelocity Hosting.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406