Malzemeler
1/2 (yarım) Su bardağı Pirinç
1 Su bardağı Su (Bekletmek için )
4 Su bardağı Süt (daha akışkan isteyen sütü arttırabilir, kıvamı bize göre gayet iyiydi )
8 tatlı kaşığı toz şeker( tepeli, isteyen damak tadına göre artırabilir veya azaltabilir)
Üzeri İçin:
Tarçın- çikolata sos, kakao vs.
Salep (Ev Yapımı) Tarifi Yapılışı
Soğuk günlerin sıcak içeceği salep, kışta geldi gelecek
Bilenler vardır elbette, ama yinede yazmadan geçemeyeceğim. Gerçek salep bir tür orkidenin kökünden yapılmaktadır. Bu orkide de benim memleketimin dağlarında çook olurdu bir zamanlar, o zamanlar bayramlar kışa gelirdi, her bayramda misafirlerime içecek olarak, salep pişirirdim
saf salep içenler bilirler elbetteki, nasıl bir lezzet, nasıl bir aroma, anlatamam
Kışın sıcacık salep, yazın buz gibi dondurmasını yapardım
Çook güzel günlerdi
Artık bazı özel ve güzel bitkiler gibi, bilinçsizce toplanması, bu güzel orkidenin neslini tükenmekle karşı karşıya getirdi
Bu güzel bitkiler yok olmak üzere yani, gerçek saf salepi bulmak çok zor artık. Saf salepte çok pahalı. Piyasada olanlarsa, bir çoğunda gerçek salep yok, kimi markalarda eser miktarda var, kimisinde salep aroması var vs. vs. Bu tarif Şef Yalçın Yılmaz’ a aittir kendisine tarif için çok teşekkür ederim, harika bir tarif, ben pirinci ve sütü azaltarak uyguladım, bu ölçüde fotoğraftaki fincanlarla üç fincan çıktı, yani benim fotoğraftaki fincanlarıma tam ölçü oldu.
Yarım su bardağı pirinçi yıkayıp, bir kapta, bir su bardağı suyu üzerine dökerek dolaba kaldırıyoruz, (bir gece kalıyor dolapta)
Ertesi gün pirinçin suyuyla birlikte, pirinçi blenderdan geçiriyoruz. ( bir kapta ve pürüzsüz olana kadar çırpılmalı, “kap dar ve derin olursa etrafa sıçramaz ” sonunda parlak beyaz renkte ve kıvamlı oluyor, fotoğraflara bakabilirsiniz)
İyice ezilen pirinçi bir tülbentten süzüyoruz, tülbenti sıkarak suyunu tencereye akıtıp, posasını tülbentte bırakıyoruz.
Sütü de üzerine ilave ederek tencereyi ocağa alıp, devamlı karıştırarak pişiriyoruz. (bu önemli yoksa tencereye sarar ve yanacağından, yanık tadı gelir)
Şekeride ekleyip kaynayan ve kıvam alan sütü içeceğimiz fincan- bardak neyde içeceksek paylaştırıp servisliyoruz. İsteyen vanilya da ekleyebilir, ben eklemedim malzemelere de yazmadım. Biz çook sevdik, emin olun harika bir lezzet
Deneyenlere afiyet- i şifa olsun.