03-24-2014, 03:17 PM
|
#1
|
Üye No: 564
Üyelik tarihi: Feb 2014
Üye Grubu: Üye
Mesajlar: 1.920
İlişki Durumu: İlişkisi Yok
Ruh Hali:
Tuttuğu Takım:
Level: 36 []
Paylaşım: 88 / 884
Güç: 640 / 26250
Tecrübe: 39%
Teşekkürler: 42
221 Mesajına 236 Kere Teşekkür Edildi
REP Gücü : 13
REP Puanı : 100
REP Seviyesi :
|
Aşure Tarifi
Aşure Tarifi
Aşure; Muharrem ayının 10. gününde yapılan bir tatlıdır. Oluşumu bir hikaye olarak doğan ve günümüze denk süregelen bir gelenektir.
İşte Aşure tarifinin sırrı
Malzemeler:
1/2kilo . buğday
1 su bardak nohut
1 su bardak kurufasulye
1 çay bardak pirinç
100 gram kuru kayısı, yıkanmış ve ufak ufak doğranmış
50 gram kuş üzümü
100 gram çekirdeksiz kuru üzüm
isteğe göre küçük küçük doğranmış kuruincir (incir aşurenin rengini koyulaştırdığı için biz pek kullanmıyoruz)
1 kg. toz şeker
Aşurenin Hazırlanması: Aşureyi hazırlamadan önce akşamdan sabaha kadar buğdayı büyükçe bir tencereye alıp üzerini 4-5 parmak geçecek kadar su ile dolduralım ve bir taşım kaynatalım.
nohut , kurufasulyeyi birlikte yıkayıp bir tencereye alıp aynı işlemi tekrarlayalım.
2 tencere de kaynadıktan sonra altını kapatın ve 8-9 saat dinlendirelim.
Bekletilmiş tencerelerin altını tekrar açalım, kısık ateşte (buğdayları arasıra karıştırarak) buğdaylar iyice ezilinceye, nohut ve kurufasulyeler de yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 2,5-3 saat) pişirin. eğer tencerelerdeki su azalırsa kaynamış su ekleyelim. Buğday tenceresinin kapağınıtaşma tehlikesi nedeniyle açık bırakalım.
Buğdayın pişmesine yakın tencereye iyice yıkanmış pirinci ekleyelim. bir sürede pirinçlerle beraber pişirin.
hepsi pişince nohut ve kurufasulyeleri buğday tenceresine ekleyin. 10-15 dakika daha kısık ateşte kaynatın. çekirdeksiz üzümü, kuş üzümünü ve kayısılarıtencereye ekleyin. 15 dakika daha pişirdikten sonra toz şekeri ekleyin, bir taşım kaynatıp altını kapatalım.
Aşurenin kıvamını kaynar su ekleyerek dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.
Aşure soğuduktan sonra kaselere paylaştırıp isteğe göre tarçın,ceviz,fındık,nar ile süsleyebiliriz.
AFİYET OLSUN…
|
|
|